Geam termopan


Geamul termoizolant (termopan) este foarte important pentru calitatile tamplariei, protectia fonica a acestuia se face prin folosirea grosimilor diferite ale foilor de geam componente.
Calitatea geamului termopan este hotaratoare intr-o fereastra termopan deoarece pierderea caldurii se face in proportie de cca. 40% prin aceasta din totalul de pierderi de 85% al casei.
Geamul termoizolator este un ansamblu format din doua foi de sticla, intre care exista un mediu gazos (aer sau in unele cazuri un gaz), etansate (sigilate) perfect. Principiul este foarte simplu : doua foi de sticla asezate la o distanta masurabila in mm, separate de un cadru din bagheta-distantier de aluminiu, etanseizate, formand o unitate monobloc ce reduce transmisia termica si fonica. Grosimea foii de sticla este variabila, ca si distanta dintre ele, eficacitatea produsului crescand direct proportional cu acestea.
O foaie de geam pierde 90% din caldura, coeficientul de transfer termic fiind k=5,4 W/mpK; 2 foi de geam care alcatuiesc geamul termoizolator pierd 50% si au coeficientul de transfer termic k=2,8 W/mpK, deci inca foarte mult. Noi utilizam geam termoizolator - termopan, unde una din foi este cu depunere LOW-E (o pulbere de argint care face ca foaia de geam sa aiba o izolare termica superioara, pierzand numai 10%) care in total pierde doar 20% din caldurasi are are coeficientul k=1,4 W/mpK. Sticla LOW-E actioneaza ca o bucata de tabla pusa in spatele caloriferului, reflectand 90% din caldura spre interiorul camerei. Acest tip de geam termopan este foarte bun iarna: daca afara sunt -10C, iar in casa +20C, pe un geam termopan obisnuit vor fi doar +9C in timp pe cel cu LOW-E vor fi +17C. Diferenta este substantiala.
Geamul termopan folosit la ferestre si usi este de mai multe tipuri:

  • geam termopan float clar
  • geam termopan Low-e
  • geam termopan decorativ
  • geam termopan reflexiv
  • geam termopan colorat in masa
  • geam termopan duplex (antiefractie)
  • geam termopan Planitherm (control solar)-si low-e si reflexiv
Geam termopan

Geamul termopan folosit la fabricarea ferestrelor si usilor termopan are dimensiuni de 24mm, 32mm si chiar 48mm.
Geamul termopan care contine sticle de grosimi diferite atenueaza zgomotul cu 30~40% mai mult decat geamul termopan executat cu sticle de aceeasi grosime.
O atenuare mai mare a zgomotului poate fi obtinuta si printr-un TRIPAN la care toate cele trei sticle sa fie de grosimi diferite. De retinut este faptul ca un TRIPAN la care cele trei sticle sunt de aceeasi grosime izoleaza fonic mai putin decat un geam termopan cu doua sticle de grosimi diferite.
Cea mai simpla si cea mai utilizata metoda in acest moment pt. a obtine o izolare fonica superioara ramane insa folosirea geamului termopan cu sticle de grosimi diferite ( ex: 5mm cu 4mm sau 6mm cu 4mm). Astfel,coeficientul de atenuare a zgomotului (Rw) este :geamul termopan 4/16/4 - Rw=27dB, geamul termopan 4/16Ar/4 - Rw=32dB, iar geamul termopan 6/14Ar/4 - Rw= 36dB.

Top